Witamy na stronie języka SZWEDZKIEGO!
Na tej stronie dowiesz się o organizowanych przez nas kursach języka szwedzkiego i postaramy się przybliżyć Szwecję jako kraj.
Otrzymasz tu informacje o położeniu, mieszkańcach i poznasz zwyczaje tego pięknego kraju...
Podczas kursu nauczysz się i poprawisz:
* swoją wymowę
* rozumienie ze słuchu
* gramatykę
* mówienie i codzienną komunikację
Szwecja - INFORMACJE PODSTAWOWE:
Szwecja jest czwartym pod względem wielkoci krajem Europy o powierzchni 449 964 km2. Leży w południowo-wschodniej części Półwyspu Skandynawskiego i jest chyba najbardziej urozmaiconym krajem europejskim, zarówno pod względem geograficznym, jak i kulturowym. Odległość między Kiruną na północy, a Malmö w południowej Szwecji jest mniej więcej taka sama, jak między Warszawą a Sycylią. Różnice pomiędzy regionami są równie duże - od wysoko uprzemysłowionych terenów południowej i środkowej Szwecji, po niemal dziewiczą północ, zamieszkałą przez - Lapończyków - głównie zajmujących się hodowlą reniferów.
TRADYCJE I ZWYCZAJE:
Tradycja szwedzka najwyrazniej rzuca się w oczy w przypadku dwóch największych świąt - Bożego Narodzenia (Jul) oraz Nocy świętojańskiej (Midsommar). Zwyczaje bożonarodzeniowe nie odbiegają specjalnie od zwyczajów w innych krajach, natomiast świętowanie najdłuższego dnia roku jest już bardzo szwedzkie. Wokół ustawionych umajonych słupów (majstanger) tańczy się i śpiewa, w wiankach i nawet w strojach ludowych, a na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Szwedzi świętują również Walpurgię (Valborg, 30 kwietnia), paląc duże ogniska na pożegnanie zimy oraz św. Łucję (Sankta Lucia, 13 grudnia)- święto światła, gdzie dla odmiany płoną świeczki na wiankach ubranych na biało dziewczyn, które śpiewając kroczą w pochodach przez miasto.
Aby zakosztować SZWEDZKICH przysmaków mamy dla Was "SUPER PRZEPIS"
Kanelbullar (szwedzkie bułeczki z cynamonem)
Składniki (na około 20 sztuk):
Ciasto
- 1 paczka drożdży (50 g)
- 50 g masła lub margaryny
- 3 dl mleka
- 0.5 dl cukru
- szczypta soli
- 8 dl mąki
Nadzienie
- 50 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 dl cukru
1 jajko do posmarowania bułeczek
Pokrusz drożdże do miski. Rozpuść masło/margarynę w rondlu, dodaj mleka i podgrzej do temperatury ok.37 C. Wlej trochę do drożdży i poczekaj aż zaczną pracować.
Dodaj resztę mleka z masłem/margaryną, cukier, sól i mąkę. Ugniataj ciasto aż będzie sprężyste. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok.30 min.
Wymieszaj cynamon, cukier i masło/margarynę na nadzienie. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok.30x40cm. Rozsmaruj nadzienie i zawiń z dłuższej strony. Potnij rulonik na kawałki o grubości ok.2cm. Połóż bułeczki na blasze, na papierze do pieczenia lub w papierowych foremkach. Przykryj bułeczki serwetką i niech rosną przez ok.20 min.
Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Wsadz do gorącego piekarnika (250 C) i piecz ok.8 min.
SMACZNEGO!!! Ciastka koniecznie przynieś na zajęcia!
|